Napjainkban már elengedhetetlen minden vállalkozás számara az online jelenlét. Fontos, hogy a weboldalunkat meg is találják a felhasználók, ezért elengedhetetlen, hogy felismerjük a célpiacunk igényeit és az általuk végzett keresések trendjeit. Ez nem csak az online elérésünket növeli, hanem megmutatja, hogy milyen marketingstratégiát érdemes alkalmaznunk.

A keresőoptimalizálás (SEO) egyik alappillére a kulcsszó. Ez azért fontos, hogy megismerjük milyen keresések segítségével jutnak el a látogatók a weboldalunkra, melyek amik nem relevánsak, és mindezek hogyan változnak hónapról-hónapra. Egy megfelelő kulcsszó helyezéskövető eszközzel időt takaríthatsz meg, és segítséget nyújt abban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kulcsszavakat és előrébb kerülj a Google keresési és találati listájában. Cikkünkben bemutatunk 10 eszközt melyekkel folyamatosan ellenőrizheted Google helyezésedet.

1. SEMrush

Weboldal: https://www.semrush.com
A SEMrush teljeskörű kulcsszóellenőrzési szolgáltatást nyújt a használóinak. Megadhatod a weboldalad címét, vagy egy aloldalad vagy bejegyzésed egyedi URL – ét, és megmutatja milyen kulcsszavak találhatók az adott oldalon. Továbbá kiderül, hogy ezekre a kulcsszavakra milyen verseny van, és előreláthatólag milyen forgalmat érhetsz el a különböző kulcsszavak használatával. Kiválaszthatod, a különböző kulcsszavak földrajzi célzását is, és támogatja a Google és a Bing keresőmotorokat is.
A SEMrush egy professzionális tudással rendelkező, felhasználóbarát szoftver, melyet néhány hét kipróbálási időt biztosít, mely alatt eldöntheted, hogy előfizetsz-e a szolgáltatásukra.

2. Ahrefs

Weboldal: https://ahrefs.com
Az Ahrefs a második legnépszerűbb kulcsszó elemző eszköz a SEMrush után. Mivel főleg a linkekre összpontosít, ezért ajánlott egy másik kulcsszóelemző eszközzel együtt használni. Használatával kiderítheted, hogy milyen külső hivatkozások mutatnak a weboldaladra és pontosan felderítheted az oldaladon belüli linkeket is. Ráadásul az Ahrefs ügyfélszolgálata az egyik legjobb az iparágban, beleértve a programtámogatást is, ezért szinte minden felmerülő kérdésre azonnal megoldást is tud kínálni.
Az egyik leghasznosabb funkciója, hogy automatikusan megtalálja azokat a kulcsszavakat, melyek a weboldaladnak a legmegfelelőbbek. Beállíthatod, hogy melyik ország keresőmotorját szeretnéd használni, és az alapján kapod meg a részletes elemzését. Az ingyenes verziója korlátozott funkcionalitással rendelkezik, azonban érdemes előfizeti legalább 1 hónapra a szolgáltatásaira.

3. MOZ Rank Tracker

Weboldal: https://moz.com/products/pro/rank-tracking
Az MOZ olyan hatékony elemzőeszköz, mely e-mailben küldi a felhasználói részére a kulcsszó elemzéseit a Google, Yahoo és Bing keresőmotorokból is. Elemzései tartalmazzák a globális, országos és helyi szintű rangsorolásokat is. Használatával lehetőség nyílik arra, hogy összehasonlítsuk eredményeinket a versenytársainkkal is, valamint külön az asztali számítógépeken és mobileszközökön is elemezzük a weboldalunk hatékonyságát. Felfedezi az esetleges hibákat a honlapodon és javaslatokat is tesz azok kijavítására. Egy hónapos ingyenes próbaidőszak után 3 féle csomag közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.

4. SERPWatcher

Weboldal: https://serpwatcher.com
Egy viszonylag új szereplő a kulcsszó elemző eszközök között. Kezelése és felülete nagyon felhasználóbarát és segítségével nyomon követheted kulcsszavaid helyezését a különböző eszközökön; és a különböző földrajzi helyeken is. Az előfizetési díjából több közel 50 % kedvezmény kapsz, amennyiben egy évre rendeled meg szolgáltatásait.

5. Google Rank Checker

Weboldal: https://www.serprobot.com
Ingyenesen használható eszköz, mely segít meghatározni weboldalad pozícióját a Google keresési és találati oldalán. Használatához meg kell adnod weboldalad címét, a kulcsszavadat vagy kulcsszavaidat és azt, hogy melyik országban szeretnéd megtudni az eredményeket.
Mivel nyílt forráskódú eszköz nincs korlátozva a keresések száma, ezért akár versenytársaid helyezését is ellenőrizheted a különböző kulcsszavakra.
Mivel ingyenes, ezért sok kényelmi szolgáltatás nem elérhető a használatával. Minden alkalommal manuálisan kell megadnod a weboldalad címét és a vizsgált kulcsszavakat, míg az eddig felsorolt összes eszköz esetében lehetőség nyílik a weboldalad automatikus elemzésére. Emiatt a versenytársaiddal történő összehasonlítások sok extra munkát igényelnek.

6. SERP’s Keyword Rank checker

Weboldal: https://serps.com/tools/rank-checker
Egy nagyon népszerű nyílt forráskódú kulcsszó elemző eszköz, amelyik lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd kulcsszavaidat mind globális, mind helyi szinten a földrajzi hely alapján. Használata egyszerű, meg kell adnod a weboldalad címét és a keresett kulcsszavakat. Ezután ki kell választanod a keresőmotort (Google vagy Yahoo) és a helyszínt, melyet akár GPS koordináták alapján is finomíthatsz. Végső lépésként pedig ki kell választanod, hogy az asztali számítógépen vagy a mobileszközökön kapott eredményekre vagy-e kíváncsi. Körülbelül 30 másodperc múlva megkapod az eredményeket, melyet csv formátumban le is tölthetsz. Egyetlen hátránya, hogy semmilyen információt nem nyújt a weboldalon található hivatkozásokról.

7. SEOCentro Rank Checker

Weboldal: https://www.seocentro.com/tools/search-engines/keyword-position.html

Egy online eszköz, mely sok elemzési lehetőséget kínál:
• SEO elemző
• Meta tag elemző
• Meta tag generátor
• Oldalsebesség elemzés
• Mobilbarát elemzés
• Kulcsszó sűrűség elemzés
• Kulcsszóajánló eszköz
• Oldalon belüli kulcsszóelemzés
• Közösségi média hivatkozások elemzése

A rendelkezésre álló funkciók széles skálája rendkívül népszerűvé teszi, azonban a különböző eszközöket külön-külön lehet csak megnyitni, ezért sok időbe telhet minden adat összegyűjtése.

8. DYNO Mapper

Weboldal: https://dynomapper.com

A listában szereplő egyetlen vizuális webhelytérkép generáló és kulcsszónyomkövető eszköz. Automatikusan megkeresi a weboldalad meta leírásában használt kulcsszavakat és ez alapján létrehozza webhelytérképedet. Lehetőséget kínál a kulcsszavak nyomkövetésére különböző keresőmotorokban és földrajzi helyeken.

Teljesen összeköthető a Google Analytics-al, ezért minden információ rendelkezésére áll a weboldalad belső linkjeiről is. Használatával nyomon követheted versenytársaidat és az aktuális trendeket is. Rendszeres értesítéseket küld emailben weboldalad teljesítményéről, heti és havi tartalomfigyeléssel és napi kulcsszó rangsorolással.

9. WooRank

Weboldal: https://www.woorank.com

A WooRank folyamatos információt nyújt weboldaladról és lehetőséged nyílik versenytársaid weboldalának elemzésére is, és össze is hasonlíthatod eredményeiket a sajátoddal. Felülvizsgálati funkciójával megállapíthatod weboldalad jelenlegi helyezését a kulcsszavaidra, ráadásul ezen kívül egy teljes SEO elemzést is elkészít; melyben kiemeli az esetleges hibákat és javaslatokat tesz azok kijavítására is. A különböző elemzéseket elmenti és időrendben megjeleníti az elért eredményeidet. A weboldaladon található tartalom alapján új kulcsszójavaslatokat is tesz.

WooRank

10. SEO SERP Workbench

Weboldal: https://www.omiod.com/seo-serp.php

A SEO SERP Workbenc egy ingyenes Google Chrome bővítmény, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen és gyorsan elemezd és rangsorold a weboldaladon található kulcsszavakat. Segítségével megvizsgálhatod a webhelyedet helyezéseit adott kulcsszavakra, vagy átfogó elemzést készíthetsz csak az URL címed megadásával is.

Kezelőfelülete felhasználóbarát, a kapott eredményeket közvetlenül elmentheted Google Dokumentumokba, vagy lementheted külön excel fájlba is. Előnye, hogy a kapott adatokkal offline módban is tovább lehet dolgozni, egy esetleges hálózati probléma esetén sem vesznek el. Egyetlen hátránya, hogy kizárólag a Google keresőmotorjának az eredményeivel dolgozik.

SEO SERP Workbench

Összefoglalás – Ellenőrizd kulcsszavaidat!

A cikkben felsorolt összes eszköz segítségével hatékonyabbá teheted keresőoptimalizálási feladataidat. Amennyiben a cikk alapján nem tudod eldönteni, hogy melyik alkalmazás a legmegfelelőbb a részedre, ne aggódj: mindegyik eszköz rendelkezik ingyenes próbaidőszakkal!
Véleményünk szerint a legszélesebb tudással rendelkező eszköz a SEMrush.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!