Google keresési operátorok
[dfd_heading module_animation=”transition.shrinkIn” content_alignment=”text-left” style=”style_11″ title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″ heading_margin=”margin-bottom:20px;”]Ismerjük meg a Google keresési lehetőségeit![/dfd_heading]

Keressünk úgy, mint a profik! Akik keresőoptimalizálással foglalkoznak, gyakran szembesülnek a problémával: hogyan tudnak adott szót vagy kifejezést az oldalunkon megtalálni, vagy éppen hogyan tudják „levadászni”, ha valaki illetéktelenül másolná a tartalmukat. Pontosan ilyen kérdések megoldására szolgálnak a Google Keresési Operátorok.

[dfd_heading module_animation=”transition.shrinkIn” content_alignment=”text-left” style=”style_11″ title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″ heading_margin=”margin-bottom:20px;”]Lépjünk szintet a keresésben![/dfd_heading]

A Google Keresési Operátorok, vagy Műveletek olyan speciális karakterek, illetve parancsok, amelyek kiterjesztik a hagyományos szövegben való keresés lehetőségeit. A keresési operátorok a tartalomkutatástól kezdve a honlapunk SEO szempontból való felül vizsgálatáig, számos helyzetben hasznosak lehetnek.

[dfd_heading module_animation=”transition.fadeIn” content_alignment=”text-left” style=”style_11″ title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″ heading_margin=”margin-bottom:20px;”]Hogyan használjuk a Keresési Operátorokat?[/dfd_heading]

Mindent csináljuk ugyanúgy, mint a „normál” szövegkeresés esetén, vagyis: egyszerűen, közvetlenül a Google keresőboxba gépeljük be a Keresési Műveleteket.

„google search operators” site: seoz.hu

Leszámítva, a különleges eseteket – mint amilyen az „in” operátor – a Google a világhálón fellelhető standard organikus találatok közül fogja visszaadni a keresés eredményét.

[dfd_heading module_animation=”transition.whirlIn” content_alignment=”text-left” style=”style_11″ title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″ heading_margin=”margin-bottom:20px;”]Puska a Google Keresési Operátorokhoz[/dfd_heading]

Lentebb megtalálhatjuk az összes főbb organikus keresési műveletet. Ezeket három csoportba sorolhatjuk: az „Alapvető”, a „Haladó” és a „Megbízhatatlan” operátorok.

[dfd_heading module_animation=”transition.flipBounceXIn” content_alignment=”text-left” style=”style_11″ title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″ heading_margin=”margin-bottom:20px;”]I. Alapvető Keresési Műveletek[/dfd_heading]

Az „Alapvető” keresési operátorok a normál szöveges keresést módosítják.

” “

“keresőoptimalizálás”
Tegyünk bármilyen szót vagy kifejezést idézőjelek közé, hogy a Google-t pontos egyezőséggel való keresésre kényszerítsük. Egyszerűbben fogalmazza, akadályozzuk meg, hogy a keresőmotor szinonimákat is kiadjon találatként.

OR

keresőoptimalizálás OR SEO

A Google keresési beállítása, hogy logikai ÉS használatával keressen a kifejezések között. Amennyiben a logikai „VAGY” kifejezést szeretnénk használni, akkor idézőjelek között használjuk az „OR” kifejezést.

|

keresőoptimalizálás | SEO

A vonal (|) operátor egyenértékű az “OR” kifejezéssel. Igen hasznos találmány, hogyha a billentyűzetünkön beragadt a Caps-lock gomb.

( )

(keresőoptimalizálás OR holnapkészítés) díjak

Használjunk zárójeleket az operátorok csoportosításához és ellenőrizzük, hogy a keresőmotor milyen sorrendben hajtja a keresést végre.

keresőoptimalizálás -webáruházak

Tegyünk mínusz műveletet bármilyen kifejezés elé (beleértve az operátorokat is), hogy azt a keresőmotor kiszűrje a keresésekből. Jelen esetben a keresés eredményeként olyan oldalakat fogunk visszakapni, akik foglalkoznak SEO-val, de nem foglalkoznak a webáruházakkal. Lényeges szempont továbbá, hogy a „mínusz” operátort közvetlenül a kiszűrni kívánt kifejezés elé tegyük. Máskülönben a Google kötőjelként fogja azt értelmezni.

*

keresőoptimalizálás “honlapkészítés * webáruház”

A csillag jel (*) úgy működik, mint a joker-kártya és bármilyen szóval lehet párosítani

#..#

Google algoritmus frissítés 2015..2017

Használjunk a számokkal ellátott (..) jelet, hogy bármely egész évre vonatkozóan megtaláljuk az adott időintervallumban végrehajtott Google algoritmus frissítéseit.

$

SEO $100

Keressünk árakat a dollár jel segítségével ($). Az is lehetséges, hogy a $ jelet olyan konkrét árakkal kombináljuk, mint például a $19.99.

€29,99 SEO

Kereshetünk árakat az euró jel segítségével is (€). Egyelőre a többi pénznemet úgy tűnik, hogy nem igazán szereti a Google, így sajnos magyar forintban kifejezett árakat nem tudunk vele keresni.

IN

250 kph in mph

Használjuk az „in” operátort, a két mértékegység közötti átváltáshoz. Például kilométerről mérföldre válthatjuk át a mértékegységet. A Google a keresés eredményét, egy speciális Tudás kártya formájában, a többi keresési találat felett, jól látható helyen fogja megmutatni.

[dfd_heading module_animation=”transition.slideUpIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]II. Haladó Keresési Műveletek[/dfd_heading]

Olyan speciális parancsokat jelentenek, amelyek módosíthatják a keresést, illetve előírhatnak további speciális paramétereket is, mint amilyen a domén név is. Jellemzően a haladó operátorokat a szűkebb keresésekre használjuk, valamint arra, hogy pontosabb eredményeket kapjunk.

intitle:

intitle:”online vs. offline SEO”

Keressünk az írás címén belül csak az adott szóra vagy kifejezésre. Használjunk idézőjeleket ahhoz, hogy pontos találatokat kaphassunk eredményül.

allintitle:

allintitle: online vs. offline SEO

Keressük meg az oldal címében minden egyedi kifejezést, amely az “allintitle:” operátort követi. Lényegében ugyanaz, mintha többszörös

„intitle:” operátort használnánk.

inurl:

SEO hírek inurl:2017

Keressünk az adott idézőjelben levő szót, vagy kifejezést az oldal URL címében. Például jelen esetben, azokat a keresőoptimalizálással kapcsolatos híreket fogja a kereső eredményül adni, amelynek az URL címében megtalálható a 2017-os év. Természetesen ezt is lehet kombinálni más kifejezésekkel.

allinurl:

allinurl: SEO hirek-Google

Keressük meg az oldal URL címében minden egyedi kifejezést, amely az “allinurl:” operátort követi. Lényegében ugyanaz, mintha többszörös „inurl:” operátort használnánk.

intext:

intext:”online vs offline SEO”

Keressük az idézőjelek közé tett szavakat vagy kifejezéseket, de csak az oldal főszövegében, illetve a dokumentum szövegében.

allintext:

allintext: SEO google wifi

Keressünk meg az oldal szövegében minden egyedi kifejezést, amely az “allintext:” operátort követi. Lényegében ugyanaz, mintha többszörös „intext:” operátort használnánk.

filetype:

“SEO tippek” filetype:pdf

Keressünk csak egy speciális fájltípusra, mint például PDF, DOC, XLS, PPT, illetve TXT kiterjesztésű fájlokra.

related:

related:nyctimes.com

Habár csak nagyobb domének esetén működik, ámde ez a keresés azokat az oldalakat fogja visszaadni eredményül, amelyek a cél doménhez kapcsolódnak.

AROUND(X)

SEO AROUND(3) news

Keressünk olyan találatokat, ahol a két szó kifejezés (X) szó távolságon belül együttesen szerepel.

[dfd_heading module_animation=”transition.slideRightIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]III. Megbízhatatlan Keresési Műveletek[/dfd_heading]

Olyan műveletekről van szó, amelyeknél inkonzisztens eredményeket tapasztaltak, vagy már elavultnak számítanak. A „link” és az „inanchor” operátorokat még mindig használják, ám ezek csekély számú, s olykor megbízhatatlan eredménnyel szolgálnak. Pontosan emiatt, a link-alapú műveleteket csak a kiinduló keresésekhez használjuk.

~

~SEO

Eredményül az adott kifejezés (SEO) szinonimáit is szolgáltatja. Úgy tűnik, hogy megbízhatatlan, mivel a szinonimákat a Google már alapértelmezett esetben is keresi.

+

+SEO

Pontos egyezőségre kényszeríti a keresőmotort. A Google+ elindításával elavultnak számít.

daterange:

SEO hírek daterange:2457663-2457754

Megadott időintervallumon belül szolgáltat eredményeket, de sokszor következetlen találatokat ad ki, továbbá Julián – vagyis folytonos szám – dátumokat igényel, amelynek megállapításához speciális átváltó program szükséges. (Például a 2017. március 13.-a Julián dátum formában így nézne ki: 2457825.5)

link:

link:seoz.hu

Megtalálja azokat az oldalakat, amelyek adott cél doménre hivatkoznak. Az eredményül kapott adatok csak kis részletet adnak, és megbízhatatlanok.

inanchor:

inanchor:”SEO tippek”

Keressünk olyan oldalakat, amelyek meghatározott horgony szövegre vagy kifejezésre linkelnek. A kapott adatok csak erősen a mintaszerű eredményt szolgáltatnak.

allinanchor:

allinanchor: SEO tippek

Keressünk olyan oldalakat, az összes egyedi kifejezéssel, amelyek az „inanchor:” operátor után szerepelnek, a bejövő horgonyszövegben.

Jegyezzük meg az összes „allin” operátornál, hogy a Google minden a műveletet követő kifejezésnél alkalmazni fogja az „allin”-t. Ebből következik, hogyha az „allin” műveleteket bármilyen más operátorokkal kombináljuk, akkor szinte sohasem azt az eredményt fogjuk kapni, amit elvárnánk.

[dfd_heading module_animation=”transition.swoopIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]Tippek és Trükkök a Google Keresési Operátorokhoz [/dfd_heading]

Azzal, hogy összegyűjtöttük az összes keresési műveletet, csak a kirakós játék első mozzanatát hajtottuk végre. Az igazi előnyök ugyanis a keresési operátorok kombinálásában, együttes alkalmazásában rejlenek.

[dfd_heading module_animation=”transition.bounceDownIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]1. Fűzzük össze láncba az operátorokat [/dfd_heading]

Csaknem a szöveg keresés összes kombinációját meg tudjuk alkotni az alapvető és a haladó operátorokat összefűzésével.

“SEO” intitle:”top 5..10 facts” -site:youtube.com inurl:2015

Például, a fenti keresés eredménye, minden olyan oldal lesz, ahol a SEO – pontos egyezéssel – megtalálható, a címben a legjobb 5-10 tény szerepel, maga az oldal nincsen a Youtubeon és az URL-címben is valahol megtalálható a 2015.

[dfd_heading module_animation=”transition.flipYIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]2. Vadásszuk le a plagizált tartalmat![/dfd_heading]

Próbáljuk megtalálni: vajon a mi tartalmunk egyedi –e, avagy másvalaki plagizált –e bennünket. Használjunk egyedi kifejezéseket a szövegből, tegyük őket idézőjelek közé (pontos egyezőség), az „intext:” operátor használata után, illetve – a „-site” operátor használatával – zárjuk ki a keresésből a saját oldalunkat.

intext:”akik keresőoptimalizálással foglalkoznak” -site:seoz.hu

Hasonlóképpen, használhatjuk az „intitle:” operátort hosszú, egyező keresésű kifejezéseknél, így megtalálhatjuk azokat az oldalakat, amelyek másolják tartalmunkat.

[dfd_heading module_animation=”transition.fadeIn” content_alignment=”text-left” style=”style_12″ heading_margin=”margin-top:20px;margin-bottom:20px;” title_font_options=”tag:h5″ subtitle_font_options=”tag:h3″]3. Vizsgáljuk felül a HTTP-HTTPS kapcsolatot![/dfd_heading]

Weboldalunk http és https protokoll közötti váltása kihívást jelenthet. Kattintsunk duplán a folyamatra, hogy megnézzük melyik típusból mennyit indexelt a Google. Használjuk a „site:” operátort a gyökér doménünkön, majd pedig zárjuk ki a HTTPS oldalakat a keresésből a “-inurl:”…” operátor használatával

site: seoz.hu -inurl:https
A fenti kombináció segíteni fog nyomon követni minden „kallódó” oldalt, illetve megtalálja azokat az oldalakat, amelyeket a keresőmotornak nem sikerült újra feltérképeznie.

Természetesen most csak néhány példát mutatunk meg, még rengeteg lehetőségünk van rá, hogy keresési kombinációkat hozzunk létre. A lényeg, hogy találjuk meg azt a kombinációt, amely a lehető legpontosabb találatokat adja vissza eredményül, így járulva hozzá a keresőoptimalizálási tevékenységünk eredményességéhez.

További találatok itt a hivatalos oldalról: https://support.google.com/websearch/answer/2466433?hl=hu

Minden jog fenntartva, seoz.hu

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!