Megújult a Google My Test
Megújult a Google My Test

Akik jártasak a keresőoptimalizálásban és a honlapfejlesztésben, már ismerhették a Google My Test nevű alkalmazását. Most a keresőóriás teljesen megújította a weboldal sebességének tesztelésére szolgáló applikációt. Az átalakulás indokai hasonlóak, mint a mobil-first indexelés bevezetése esetében. A Google nem csak alakítja a felhasználói szokásokat, hanem igazodik is hozzájuk.

Miért történt a megújulás?

Napjainkban már többen keresnek okostelefonról az interneten, mint a hagyományos asztali számítógépekről, illetve a hordozható laptopokról. Mivel az okostelefonok megjelenése óta eltelt több mint egy évtized alatt teljesen megváltoztak a felhasználók internetezési szokásai, így ezzel a legnagyobb keresőmotornak is lépést kellett tartania. Manapság az internetet böngészők a különböző mobileszközökön így nem csak információkra keresnek rá, audiovizuális (képek, videók stb.) tekintenek meg, hanem a vásárlást is ilyen módon bonyolítják le.

De miért fontos a betöltési sebesség?

Gyakran problémaként jelentkezik azonban, hogy a weboldal nem a megfelelő sebességgel töltődik be. Különösen azoknál a honlapoknál, amelyeket még nem az ún. reszponzív, vagyis érzékeny weboldaltervezéssel hoztak létre. Mindez nem csak kattintásokban, hanem pénzben is mérhető. Nem hiába, beszélünk folyamatosan arról, hogy felgyorsult a világ: egyes kutatások szerint, ha a weboldal csak egyetlen másodperccel később töltődik be, akkor akár 20 százalékkal kevesebb látogatóval számolhatunk. Elsődleges fontosságú tehát minden honlaptulajdonos számára, hogy a mai kor követelményeinek megfelelően weboldala gyorsan és zökkenőmentesen – vagyis minden elérhető információt megjelenítve – töltődjön be. Főként akkor, hogyha mobileszközökről van szó, hiszen a 2019-es trendek már nem az asztali gépekre történő keresőoptimalizálásról szólnak.

Hogyan működik az alkalmazás?

Az ingyenes elérhető Google My Test eszköze a gyorsabb mobilélmény elérésére koncentrál, amellyel a bevételt is növelhetjük. Nézzük, hogy milyen információkat tudhatunk meg ebből az alkalmazásból.
Maga az oldal nagyon egyszerűen működik, mindössze be kell gépelnünk a honlapunk domén nevét, és nagyjából 10 másodperc alatt ki is adja az eredményt. Honlaptulajdonosként, így megismerhetjük a teljes portálunk és az egyéni oldalaink sebességét is. Jelenleg az alkalmazás legfeljebb 5 oldalról tud elemzést készíteni. Tapasztalataink szerint a Google My Test alapértelmezésben az Egyesült Királyság területén belül található 4G-s betöltési sebességet veszi figyelembe. Amennyiben az oldal betöltésének sebessége 2,5 másodpercnél (!) több, akkor a mai kor követelményei szerint az már lassúnak számít. Amennyiben a Google rendelkezik előző időszaki adatokról, akkor a betöltési sebesség változásáról is információkat nyújt, így az applikációt elemzések készítésére is remekül felhasználhatjuk.

– Az oldal sebességét az adott iparág más szereplőihez is viszonyíthatjuk.
– Lényeges fejlesztés, hogy a webfejlesztők megismerhetik, hogy a betöltési sebesség milyen hatást gyakorol a weboldalból szereplő bevételre. Megtudhatják, hogy az esetleges lassú betöltés miatt hány látogatót veszítenek.
– A Google részletes listát is kínál az ajánlott javításokról, amelyet akár munkatársainkkal is megoszthatunk.

Forrás: https://www.thinkwithgoogle.com/about/

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!