Minden kezdet nehéz… 3. rész

Mit kell ellenőriznünk új oldalak keresőoptimalizálásánál?

Ha már megtaláltuk a megfelelő kulcsszavakat, akkor elkezdhetünk a tartalomépítéssel, illetve a web design kialakításával foglalkozni, amelyek nem csak a keresőmotorok, hanem az oldalunkra látogatók szempontjából is lényeges jellemzőknek tekinthetők…

3. Készítsünk minőségi tartalmat!

A honlapunkra jövő bizonytalankodó felhasználók ugyan nem igazán adnak választ, mennyire sikerült jól oldalunk, azonban lehetséges, hogy ez a jelenség egy része az általunk keresett válasznak. Például azt szeretnék, ha oldalunkon lennének részletek. Több videó, több kép, illetve egy tetszetős, néhány dolgot megmagyarázó grafika, vagy éppen egy adatsor néhány hivatkozással az információk forrására vonatkozóan. Nem pusztán egy csomó szövegdoboz. Lehet, hogy olyasvalamit keresnek, amely egy folyamatot ír le, vagy valami után, amely teljes mértékben megmagyarázza az adott témát. Ha ezt el tudjuk érni, ha valami figyelemre méltót tudunk létrehozni, akkor ezeknek a felhasználóknak alapjaiban fog megváltozni az oldalunkról alkotott véleménye. Az elégedett felhasználók pedig fontos szerepet játszanak a keresőoptimalizálás sikerében.

Amennyiben az általunk létrehozott minőségi tartalommal sikerült elérnünk a felhasználói elégedettség, valamint élmény ezen szintjét, akkor a keresőmotoroknál is jobban fogunk szerepelni. A keresőmotorok ugyanis kifinomult algoritmusokkal rendelkeznek a valódi minőségi és érték felfedezésére vonatkozóan. Látható, hogy a Google, a sokkal, jobb tartalommal rendelkező oldalakat számottevően magasabb besorolással jutalmazza. Néha még akkor is, ha az adott oldal nem sok hivatkozással rendelkezik, vagy éppen nem kutatták megszállottan a kulcsszavakat. A honlapunkon található nagyszerű szövegek pedig jó szolgálatot fognak tenni oldalunk besorolása szempontjából is.

4. Részesítsük előnyben a felhasználóbarát webdesignt!

A felhasználói élmény és a használhatóság megvalósítása honlapunk arculatán keresztül igen nehéz lehet, ha nincsen profi webdesignerünk vagy nem rendelkezünk professzionális design háttérrel. Ebben az esetben ugyanis szinte biztos, hogy e feladatok elvégzésre fel kell vennünk valakit vagy honlapunk kialakítása során a rendkívül egyszerű, felhasználóbarát webdesign irányát kell követnünk. Olyan webdesign-ét, amelyről, ha a barátaink között, az iparági szereplők körében vagy éppen tágabb környezetünkben felmérést végezünk, akkor elégedett lesznek honlapunk arculatával.

Ezeknél a weboldalaknál persze elképzelhető, hogy tízből csak hat pontot adnak a szépségre, ám ugyanez az oldal nyolcat kap a használhatóságra. Az ilyen oldalaknak ugyanis megértik tartalmát, könnyen megtalálják a keresett információkat, valamint az oldalon belüli navigáció is egyszerű lesz számunkra.

Ha pedig felhasználói élményt illetve weboldalunk használhatóságát szeretnénk tesztelni, akkor nem is szükséges a honlapunkra jövő felhasználókat kérdezgetnünk. Ahelyett, hogy kérdőívekkel frusztrálnánk látogatóinkat, használjuk inkább a Five Second Test, a Feedback Army, illetve a Sileverback App alkalmazásokat, amellyel jó képet kaphatunk oldalunk szépségéről, illetve használhatóságáról.

Mit kell ellenőriznünk új oldalak keresőoptimalizálásánál? Minden kezdet nehéz… 4. rész

Minden jog fenntartva, Intec Online Kft.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!