Vírusmarketing – Hogyan készítsünk vírus videókat?

vírus videó készíté módszereiforrás: freedigitalphotos.net

Kétségtelen, hogy a világhálón számos módszer kínálkozik számunkra, hogy az általunk kínált terméket, szolgáltatást vagy éppen márkát népszerűsítsük. Valamennyi online marketing technika közül azonban a vírussá váló videók készítése tekinthető az egyik legjobb megoldásnak. A vírusos tartalmakkal különböző érzelmeket ragadhatunk meg a siker – vagyis a tömeges megosztás – érdekében. Rendkívül széles palettát találhatunk ugyanakkor az ilyen videóknál. Érdemes hát megismerkednünk a sikeres online marketing tartalmak készítésével kapcsolatos fontosabb tanácsokkal.

Kicsiben és nagyban

Amíg kezdetben elsősorban hétköznapi emberek kézi kameráival felvett tartalmai számítottak a vírusos videóknak, addig ma már az üzleti életben is szívesen alkalmazzák ezt az online marketing technikát. Napjainkban már a multinacionális cégek is rendszeresen készítenek ilyen tartalmat, akiknek rengeteg erőforrás és hatalmas csapat áll rendelkezésükre, hogy egy-egy videót valóban „vírusossá” tegyenek. Jó hír ugyanakkor a kisebb cégeknek, hogy a sikeres vírusos videók készítésére nem kell milliókat áldozni, valamint a megosztásuk és terjesztésük egyaránt könnyűszerrel megtehető. Nézzük, milyen okokra is vezethetjük vissza ilyen audiovizuális tartalmak sikerét.

Miért érdemes vírusos videót készítenünk?

 • Költséghatékonyság: A hagyományos hirdetésekkel szemben a vírussá váló videók minimális ráfordítással állíthatók elő. A vírussá váló videók sikere nem azon múlik, hogy milyen technikával és mekkora költséggel hoztuk őket létre, hanem azon, hogy mennyire kreatívan valósítottuk meg elképzeléseinket.
 • Rugalmasság: Ahogyan sikeres online marketinghez számos út vezethet, úgy az eredményes audiovizuális tartalmak is sokfélék lehetnek. Készíthetünk például csak vállalkozások részére (B2B), vagy a fogyasztók számára (B2C) is vírusos videókat.
 • Könnyű feltölthetőség és kezelhetőség: Amíg egy hagyományos tévéreklám csak a létrejöttétől számított napok vagy hetek múlva kerülhet adásba, addig a vírusos videókat pillanatok alatt feltölthetjük az internetre, illetve eltávolíthatjuk a világhálóról.
 • Változatosság: A vírusos videók nagyon különbözőek lehetnek. Itt nem kötelező ragaszkodnunk a hagyományos elektronikus hirdetési formákhoz sem, sőt, a tapasztalatok alapján azok a tartalmak is igazán sikeresek lehetnek, amelyek nem közvetlenül reklámcélt szolgálnak. A videó létrehozása során szabadon választhatjuk meg a témát, valamint a tartalom megvalósítása terén sem kell kompromisszumokat kötnünk.
 • Elérhetőség: Mivel a felhasználók maguk osztják meg a videókat, így a hagyományos reklámokhoz képest az általunk készített audiovizuális tartalom hihetetlenül gyorsan, vagyis vírusként terjedhet. Aminek köszönhetően pár óra leforgása alatt is százezreket érhetünk el. Ha megnézzünk az elmúlt évek legsikeresebb vírussá váló videóit, akkor az egyes videómegosztó portálokon több tízmilliós látogatottsággal bíró tartalmakat is találhatunk.
 • Márkatudatosság: Mivel az audiovizuális tartalmak egyszerre több érzékszervünkre is hatással vannak, így a videók egyes elemei – mint az alkalmazott színek vagy a felhasznált zene – jobban a felhasználók emlékezetébe vésődnek. Jelenlegi és potenciális fogyasztóinkban így könnyebben alakítható ki az adott termékhez, szolgáltatáshoz vagy márkához való ragaszkodás.

Hogyan fogjunk hozzá a vírusos videók készítéséhez?

vírus videó készítésforrás: freedigitalphotos.net

Mivel a vírusos videók sokfélék lehetnek, ezért száz százalékig biztos recept arra vonatkozóan, hogy mivel lehet megszólítani a felhasználókat, nem létezik. Léteznek ugyanakkor ilyen online marketing tartalmakra vonatkozó általános tanácsok. Ilyenek lehetnek a tartalom ajánlott hosszával, a képi megvalósítással, valamint a választott zenével kapcsolatos tudnivalók. Célszerű ugyanakkor minden esetben úgy kezelnünk az itt leírtakat, mint ajánlásokat, amelyeket a tartalom kivitelezése során valamennyien vállalkozásunk profiljához, lehetőségeihez, valamint a célcsoport igényeihez igazíthatunk.


A vírussá váló videók készítése és megosztása alapvetően 5 főbb lépésből állhat:

1. Határozzuk meg a céljainkat!

2. Legyenek jó ötleteink!

3. Tervezzük meg videónkat!

4. Készítsünk forgatókönyvet!

5. Terjesszük a létrehozott tartalmat!

1. Határozzuk meg a céljainkat!

forrás: freedigitalphotos.net

Lényegben bármilyen online marketing tartalom létrehozása esetén kulcsfontosságú, hogy tudjuk kiknek és milyen tartalmat készítsünk, valamint milyen indokkal hozzuk azt létre. Ha ugyanis megfeledkezünk az előzetes tervezésről, akkor a kivitelezés során alapvető hibákat fogunk elkövetni.


„Kiknek?” – Feltehetően készülő vírusos videónk célközönsége vállalkozásunk jelenlegi, illetve potenciális ügyfelei vagy annak egy csoportja lesznek. Valószínűleg őket a már – más online marketing tevékenység kapcsán – azonosítottuk. Leendő közönségünk meghatározása során többek között az általunk megcélzott csoport életkorát, lakóhelyét, jövedelmi helyzetét, iskolai végzettségét stb. definiálhatjuk.

„Milyet?” – Elsőként gondolkodjunk olyan alapvető kategóriákban, mint hogy „aranyos”, „sokkoló” vagy éppen „vidám” hangulatú videót is szeretnénk bemutatni. Ezt követően finomíthatjuk, hogy milyen történet vagy szituáció bemutatásával tudjuk megragadni online közönségünk figyelmét.

„Miért?” – Ne feledkezzünk meg a készülő tartalom indoklásáról sem. Legjobb, ha egyetlen vagy több mondatban tudjuk megfogalmazni a videó célját, mint „a bútorok rendszeres ápolására történő figyelem felhívása” vagy éppen „a legújabb online marketing szolgáltatás bemutatása”

2. Legyenek jó ötleteink!

forrás: freedigitalphotos.net

Talán a legfontosabb, hogy a általunk készített videónak legyen mondanivalója. Tartsuk szem előtt, hogy a sikeres audiovizuális tartalmak „valahonnan indulnak és valahova haladnak”, vagyis – a szöveges tartalmakhoz hasonlóan – a téma bevezetésről, a kifejtésről, valamint a lezárásról is gondoskodnunk kell.


A siker kulcsa a kreativitás! – A tartalom létrehozása során nyugodtan használjuk a fantáziánkat. Minél ötletesebben tudjuk képi formába önteni elképzeléseinket, annál jobb! Ne feledjük ugyanis, hogy manapság már az online marketing tartalmak esetében is megfigyelhető az úgynevezett „banner-vakság”. Ami azt jelenti, hogy a felhasználók a rájuk zúduló hirdetések jelentős részét figyelmen kívül fogják hagyni. Mindenképpen érdemes tehát tömegtermék helyett újszerű és egyedi alkotásunkkal sikerre vinni online marketing tevékenységünket. A tapasztalatok szerint pedig a felhasználók is sokkal jobban fogják azokat a videókat népszerűsíteni, amelyek érdekesek, informatívak vagy éppen szórakoztatóak.

Találjunk megfelelő formát a tartalomhoz! – Például, ha egzotikus virágokat akarunk bemutatni, akkor nem célszerű az egyes növényekről való adatokkal terhelnünk felhasználóinkat. Sokkal jobb módszer, ha lágy zene kíséretében mutatjuk be, hogyan növekednek és fejlődnek a szép növények.

Legyünk természetesek! – Az előbbiből következik, hogy nem érdemes olyan elemekkel próbálkoznunk, melyeknek szerepeltetése erőltetettnek hatna, nem felelne meg a célcsoportunk igényeinek, vagy semmiképpen sem illeszkedne az adott témához. Persze, az online marketingesek körében is ismert az a régi mondás, miszerint kutyával és gyerekkel mindent el lehet adni. A sikeres online marketing tartalom készítésének ugyanakkor nem feltétele az sem, hogy egyáltalán emberek szerepeljenek a videóban. Ha azonban mégis ezen megoldás mellett döntünk, akkor mindenképpen olyan személyeket válasszunk, akik ha nem is színészek, de természetesen tudnak viselkedni a kamera előtt.

Készítsünk interaktív tartalmat! – Jó pár vírusos videó bizonyítja, hogy sikerre számíthatunk, ha igyekszünk a felhasználókat is bevonni. Tervezhetünk például több lehetséges végkifejletet a videónknak, amelyek közül a megtekintők kattintással választhatnak.

Válasszunk egyedi megközelítést! – Bár elsőre meglepőnek tűnhet, ám az Interneten nem egy olyan vírusos videó található, amelyben a bemutatott szituációnak látszólag semmi köze nincsen az adott termékhez. Találhatunk itt medvevadászattal reklámozott ragasztót, ám mértani idomok használatával népszerűsített spagettit is. Persze, a reklámcélú tartalom a vírusos videók esetében sem tekinthető „rossz” tartalomnak, csak éppen a felhasználók nem ezeket fogják egymással megosztani. Számos esetben így a termék közvetlen hirdetése helyett érdemes egyedi megközelítéssel élnünk.

3. Tervezzük meg videónkat!

forrás: freedigitalphotos.net

Amennyiben már sok jó ötletet összegyűjtöttünk, akkor érdemes pontosabban is meghatározni elképzeléseinket. Ilyenek lehetnek többek között:


Milyen hosszúságú videót készítsünk?

Ha egyetlen mondatban kéne megfogalmazni az online marketing szempontjából sikeres videó hosszával kapcsolatos szabályt, akkor az így hangzana: Csak annyira legyen hosszú a tartalom, amennyire a téma és a forma indokolja! Bár a világhálóra felkerülő hosszúságát szinte egyáltalán nem befolyásolják a költségek, nem érdemes 1 órás hosszúságú videót készítenünk. Ne essünk abba a hibába, hogy „bő lére eresztjük” a tartalmat, mert ezzel terjengősek és unalmasak leszünk a felhasználók számára! Az internetet böngésző felhasználók ugyanis rövid, frappáns audiovizuális tartalmakat részesítik előnyben. Rendszerint az eredményes online marketing tartalmak nem rövidebbek 30 másodpercnél, ám hosszúságuk nem haladja meg az 5 percet, amely az esetek többségében elegendő az adott téma kifejtésére.

Milyen színeket használunk a videó képi megvalósítása során?

A készülő videóban használatos tárgyak színe alapvetően befolyásolhatják a tartalmat megtekintők hangulatát. Amíg a hideg színek használata, mint a kék vagy a zöld inkább nyugtató hatással bírnak, addig a tüzes és meleg színek (piros, sárga) alkalmazása élénkítik érzékeiket. A színek az általunk kínált termékkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos asszociációkat kelthet. Például a vásárlók könnyebben gondolnak arra, hogy egy áru „jó minőségű”, ha a gazdagságot szimbolizáló arany színt használunk, míg a kék szín esetén az adott szolgáltatás „professzionális” voltára fognak gondolni. Célszerű lehet előzetesen tesztelnünk, hogy az általunk megcélzott csoportot milyen színek alkalmazásával lehet megszólítani.

Milyen zenét válasszunk a tartalomhoz?

A színek mellett a jó zene választása is kiemelt fontossággal bír. A tartalomhoz párosított megfelelő muzsika ugyanis egyfajta hangulatfestő szerepet tölt be, amely felerősítheti a videó által közölt üzeneteket. Célszerű olyan zenét választanunk, mely kellemes hangzása okán népszerű lehet, ám mégsem számít elkoptatottnak. Mivel a legtöbb kutatás szerint a zene márkatudatosságot válthat ki a fogyasztókból, ezért érdemes lehet akár vállalkozásunk saját dallamait is elkészítenünk, amelyet – pár másodperc erejéig – akár valamennyi vírusos videóban is használhatunk. Figyeljük rá, hogy a videóval kapcsolatos utómunkálatok (pl. a vágás) során a zene ütemével összhangban változzon a kép is. Mivel a zene aláfestő szerepet tölt be, ezért inkább az énekhang nélküli verziót válasszuk. Végezetül ne feledkezzünk meg a zenékkel kapcsolatos jogdíjakkal való tájékozódásról sem. Sok felesleges kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat ugyanis, ha az idevonatkozó szabályokkal tisztában vagyunk.

4. Készítsünk forgatókönyvet!

forrás: freedigitalphotos.net

Eljött az ideje, hogy papírra vessük elképzeléseinket. Fontos, hogy a forgatókönyv írása – amelyet a mozi- vagy a filmek világában szinposzisként is ismerünk – során minden olyan dolgot rögzítsünk, amelyet a vírusossá váló videóval kapcsolatosan felmerült, illetve fel akarunk venni a kamerával. Tartsuk szem előtt, hogy a szinopszis alapvetően gyakorlati forgatókönyv! Kerüljük hát a hosszas elméleti fejtegetéseket, s legyünk minél konkrétabbak az egyes pontok kidolgozása során. Rövidebb videók esetén legfeljebb 1-2 oldalban fejtsük ki, hogyan is öntenénk képi formába az adott témát. Egy szinopszis a következő részekből állhat.

 • A videó előzménye
 • A videó célja és célközönsége
 • A videó témája, és hossza
 • A videó képi megvalósítása
 • A videó során alkalmazott hangok, effektek stb.
 • A videó megosztásának terve

5. Terjesszük a létrehozott tartalmat!

forrás: freedigitalphotos.net

Amennyiben a videónk már elkészült, akkor nincs más dolgunk, mint a világhálóra feltöltve minél több embernek megmutatnunk. Természetesen, a közösségi oldalak korában már sokkal könnyebb dolgunk van, mint 5-10 évvel ezelőtt. Számos ingyenes eszköz áll rendelkezésünkre – a videó több profilra való posztolása, a megosztásért járó ajándékok stb. –, hogy a lehető legtöbb felhasználó láthassa alkotásunkat. Érdemes ugyanakkor több csatornán is próbálkoznunk. A teljesség igénye nélkül a különböző videó megosztók között a YouTube, a Videa.hu, és az Indavideo.hu oldalán tehetjük közzé videónkat, míg a közösségi oldalak sorában a Facebook, a Google+, a Twitter, valamint a LinkedIn oldalát említhetjük. Itt elsősorban a célcsoport igényeit kell figyelembe vennünk, hogy milyen portálokon érdemes népszerűsítenünk az elkészült tartalmat.

Néhány vírussá vált videó 2012-ből

Minden jog fenntarva, www.keresooptimalizalas.org

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!