wordpress seo 2020

A WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, az interneten jelen lévő weboldalak 35%-át működteti. Már több, mint 60 millióan választották, és az alapszoftvert 54000 bővítmény teheti sokrétűbbé.

Bár a WordPress felépítése és működése nagyban elősegíti a keresőoptimalizálást, nem árt néhány dolgot külön is beállítani a használatakor. Ebben a bejegyzésben 6 alapvető lépést szedtünk össze, melyet neked is el kell végezned a sikeres SEO-hoz.

1. A megfelelő URL struktúra kiválasztása

A WordPress többféle URL struktúrát támogat, de nem biztos, hogy számodra is az alapértelmezett „nap és bejegyzés címe” lesz a megfelelő. Ha nem fontos, hogy a posztjaid címében megjelenjen a dátum, akkor érdemes a „bejegyzés címe” opciót választanod. Ezzel a www.oldalad.url/ez-egy-bejegyzes kinézetű linkeket kapsz.

Az URL struktúrát a WordPress adminba belépve, a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpont alatt állíthatod be.

2. www, nem www, https

Bár sokan nem tudják, egy weboldal www-vel vagy anélkül elérhető változata nem ugyanaz, és a SEO szempontjából is elkülönítve kezeli ezeket a Google. Már a weboldalad közzétételekor érdemes eldöntened, hogy a www.oldalad.url (www-s változat) vagy az oldalad.url (nem www-s változat) létezzen.

A https protokoll felhasználásával pedig biztonságosabbá teheted a webhelyed, és emiatt vonzóbbá válik a látogatóid számára is. Fontos, hogy amint aktiválod a https változatot, a régi, http változatot irányítsd át az új címre.

Ingyenes https szolgáltatást biztosít a Cloudflare, ahol pár kattintással igényelhetsz magadnak tanúsítványt. A www-nem www, illetve a https beállítások nagyon sok hibalehetőséget rejtenek, ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérj szakértői segítséget!

3. Yoast SEO bővítmény telepítése

A Yoast SEO bővítmény az egyik legismertebb keresőoptimalizálási plugin WordPress alá, és neked is érdemes ezt telepítened. Itt elérhető: https://hu.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/

A segítségével könnyen beállíthatod az oldalad SEO cím és leírás részeit, kizárhatsz felesleges részeket az indexálás alól, és jobbá teheted a bejegyzéseid.

4. Az oldal hozzáadása a Google Analytics és Google Search Console szolgáltatásokhoz

A Google weboldal tulajdonosoknak készített két vezető és ingyenes terméke az Analytics, illetve a Search Console. Az előbbi statisztikát és analitikai eszközöket nyújt, az utóbbiban pedig webhelytérképeket küldhetsz be, vagy extra kulcsszavakat szerezhetsz a tartalmaidhoz.

Az Analytics követőkódot generál, amit be kell illesztened a weboldaladba. Ha nem rendelkezel programozói készségekkel, a Google Analytics Dashboard Plugin for WordPress by MonsterInsights bővítmény segítségével ezt könnyen megteheted. Itt éred el: https://hu.wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

A Search Console-ban is külön hozzá kell adnod a webhelyed, de ha az Analytics mérőkód már fut a háttérben, akkor az ellenőrzést egy kattintással átugorhatod. Mindkét eszköz adatokat szolgáltat a Google számára is, így a használatukkal meg is tudod mutatni a keresőóriásnak, miért adjon neked SEO előnyöket!

5. Oldaltérkép beküldése

Az oldaltérkép tartalmazza a weboldalad URL-jeit, és a segítségével jelezheted a Google keresőnek, hogy mit indexeljen be a tartalmaidból. Mivel a Yoast bővítményt úgyis érdemes telepíteni, így felhasználhatod az általa legenerált térképet. Itt be is állíthatod, ha a weboldalad bizonyos részeit nem szeretnéd beilleszteni a beküldendő listába.

A kész oldaltérképet pedig a Search Console-ban küldheted el a Google számára, ahol azt is nyomon követheted, hogy az amerikai cég hány linket fedezett már fel belőle.

6. Az oldal sebességének optimalizálása

A látogatók jelentős része ott hagyja a weboldalad, ha pár másodpercnél többet kell várni a betöltődésére. A sebesség fontos feltétele a sikeres keresőoptimalizálásnak is, így ez az egyik legfontosabb dolog, amiről gondoskodnod kell.

A Google sebességmérő eszköze pontosan megmutatja, mi okozza az esetleges lassulást, itt éred el: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

A problémák többségét pedig hatékonyan orvosolhatod az Autoptimize ingyenes WordPress bővítménnyel: https://hu.wordpress.org/plugins/autoptimize/

Ha a fenti 6 alapvető dolgot beállítod a saját weboldaladon, akkor már jelentős lépést tettél a sikeres SEO felé vezető úton.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal!